RD - Okres Prostějov

Realizace interiérů

Architekt navrhl interiér domu dle přání klienta tak, aby odrážel polohu v srdci Hané a přitom byl moderní, minimalistický a plně funkční. Dominantním prostorem interiéru je prostorná hala, z níž se paprskovitě rozbíhají jednotlivé části domu. V interiéru byly použity jemné přírodní barvy a materiály, které navzájem propojuje dubové dřevo s bílou barvou, travertinem a přírodním lišejníkem.

Zadání projektu interiéru od klienta bylo v tomto případě poměrně jednoznačné - navrhnout interiér tak, aby odrážel polohu domu v srdci Hané a přitom byl moderní, minimalistický a plně funkční.  Primárními atributy pro klienta byli klid, útulnost a harmonie. S tímto zadáním se pustil Ing. arch. Jan Smékal a realizační firma Creatisa design s. r. o. do práce, která musela být odvedena skutečně v šibeničním termínu. 

Dominantním prostorem celého interiéru je velká prostorná hala z níž se rozbíhají paprskovitě jednotlivé části domu a je tak páteří celého objektu . Je vysoce převýšená spolu s obytnou částí. Ta je propojena s kuchyní a lze se z ní dostat i do privátního wellness s bazénem, vířivkou, saunou a parní kabinou. Ostatní sekce domu jsou přísně dělené na část pro hosty a děti majitelů a soukromou část s ložnicí, vlastní prostornou koupelnou a šatnou. Nedílnou součástí domu je i zimní zahrada, která ještě prodlužuje vstupní vestibul, tělocvična, pracovna a adekvátní technické zázemí v suterénu.

Na základě rozložení domu a požadavků klienta se architekt a realizační firma zaměřili na přírodní tématiku rovinaté krajiny. Klid, který se rozprostírá v krajině kolem, se snažili přenést i do interiéru domu, kterému dominují jemné přírodní barvy a materiály. Všudypřítomným a pojícím materiál je dubové dřevo doplňované bílou barvou, travertinem a občas jako akcent působí přírodní lišejník. V tomto interiéru svoji sílu prokázaly velkoformátové obklady a dlažby o formátu 3x1,5 metru, které se zde uplatnili skutečně ve velkém množství a jejich pokládka byla jednou z největších výzev realizace. Hodně se zde také pracuje s lineárním osvětlením značky Xall. To pomohlo vyřešit jinak problematické osvětlení vysokých prostor tohoto domu a zároveň vytvořilo jeden z nejlepších světelných prvků v interiéru. Celá wellness zóna je totiž světelně rozříznuta jediným lineárním světelným zdrojem na stropě, který se spouští po zdi na podlahu a napojuje se na odtokový žlábek v podlaze stejné šířky a pokračuje v řezu wellness zóny v rovině podlahy.

Za zmínku stojí také kuchyně, která je opticky propojena se vstupním vestibulem. Architekt ji navrhl jako racionální bílý monoblok z corianu. Do něj je soustředěna zóna vaření i mytí, je do něj zasazen květník na bylinky i vinotéka. Záda linky tvoří minimalistická stěna z dubové dýhy, která v sobě skrývá veškeré zázemí, spotřebiče i skrytý vstup do spíže.